Jednostki realizujące


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to najstarsza w kraju uczelnia rolnicza i przyrodnicza, której początki sięgają 1816 roku. Szkoła jest prężnym ośrodkiem akademickim, cieszącym się uznaniem i niesłabnącym zainteresowaniem młodzieży i kadry dydaktycznej w kraju i za granicą, cenionym za dbałość o jakość kształcenia, wierność najlepszym tradycjom uniwersyteckim, otwartość na zmiany oraz dynamiczny rozwój.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Uczelnia oferuje w ramach studiów I stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich 41 kierunków studiów (w tym 6 prowadzonych w języku angielskim): od przyrodniczych i technicznych, po weterynarię, kierunki społeczne czy ekonomiczne. W ramach studiów II stopnia oferta obejmuje 35 kierunków (w tym 7 prowadzonych w języku angielskim). Łącznie, w ramach wszystkich rodzajów i form studiów, SGGW kształci rocznie ponad 17 300 studentów na studiach: I stopnia , jednolitych magisterskich, II stopnia, doktoranckich i podyplomowych oraz w ramach międzynarodowej wymiany studentów.

Nowoczesne centra badawcze, pracownie i laboratoria, którymi dysponujemy oraz obecność wybitnych ekspertów, pozwalają na kształcenie i prowadzenie badań naukowych na światowym poziomie oraz transfer wyników do gospodarki, co ma wpływ na innowacyjność i postęp m.in. w rolnictwie, gospodarce żywnościowej czy medycynie i przyczynia się do wzrostu znaczenia polskiej nauki w świecie.

Unikalny kampus uczelni mieści się na warszawskim Ursynowie, ale posiadamy także jednostki zamiejscowe, które umożliwiają prowadzenie prac badawczych i doświadczalnych, praktyk i ćwiczeń terenowych, oraz malowniczo położone ośrodki wypoczynkowe, które są wspaniałym miejscem do organizacji konferencji, spotkań naukowych i twórczych oraz wypoczynku naszych pracowników i studentów.

Uczelnia prowadzi wspólne badania naukowe i dydaktyczne z ponad 275 zagranicznymi uczelniami z 50 państw świata.

Witryna uczelni: https://www.sggw.edu.pl/



Instytut Biologii SGGW

Instytut Biologii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstał w 2019 roku w wyniku wprowadzenia Ustawy 2.0 i idącymi za tym zmianami struktury organizacyjnej uczelni. W skład Instytutu Biologii weszło wówczas siedem jednostek badawczych.

Od 1 stycznia 2024 roku w Instytucie Biologii funkcjonuje sześć katedr. Zakres prowadzonych w nich badań dotyczy zagadnień szeroko pojętej biologii komórek i tkanek zwierzęcych: Katedra Fizyki i Biofizyki, Katedra Nanobiotechnologii oraz różnych aspektów biologii interakcji roślin z patogenami oraz mikroorganizmami: Katedra Biochemii i Mikrobiologii, Katedra Botaniki, Katedra Fizjologii Roślin, Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin.

W Instytucie po ponad 5 latach od powstania zatrudnionych jest łącznie 123 pracowników w tym :

  • 13 profesorów tytularnych,
  • 17 profesorów uczelni,
  • 5 doktorów habilitowanych
  • 54 doktorów,
  • 7 magistrów,
  • 27 innych pracowników.

Pracownicy instytutu  reprezentują różne dyscypliny naukowe, przede wszystkim nauki biologiczne oraz rolnictwo i ogrodnictwo, ale także nauki leśne, a nawet ekonomię i finanse.

www: https://ib.sggw.edu.pl/
 

Katedra Fizjologii Roślin 

Katedra Fizjologii Roślin swoją tradycją sięga roku 1921, kiedy to na Wydziale Ogrodniczym powstał Zakład Fizjologii Roślin. Obecnie Katedra wchodzi w struktury Instytutu Biologii, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W jej skład wchodzi pracowników naukowo-dydaktycznych, 2 pracowników badawczo-technicznych oraz 4 doktorantów. Tematyka badawcza prowadzona w Katedrze Fizjologii Roślin obejmuje:

  • Fizjologiczne i biochemiczne reakcje roślin uprawnych na różne czynniki środowiskowe.
  • Mechanizmy aklimatyzacji roślin do warunków suszy.
  • Mechanizmy działania związków allelopatycznych.
  • Fluorescencja chlorofilu oraz bioenergetyka i funkcjonowanie fotoukładu drugiego (PSII) roślin pod wpływem abiotycznych stresów.
  • Fizjologia, biochemia i biologia molekularna nasion oraz metody poprawiania ich wartości siewnej.
  • Cyjanowodór i tlenek azotu jako cząsteczki sygnałowe w regulacji kiełkowania nasion.
  • Molekularne mechanizmy regulacji procesów zachodzących w nasionach Arabidopsis thaliana, w tym badanie: roli transkrypcyjnej i po-transkrypcyjnej regulacji ekspresji genów w zależnym od światła kiełkowaniu nasion.
  • Metody poprawy jakości nasion różnych roślin i ich wpływ na plony.
  • Molekularne aspekty interakcji roślina – nicień.
  • Udział jasmonianów w rozwoju generatywnym roślin.

www: https://ib.sggw.edu.pl/instytut-biologii/struktura/katedra-fizjologii-roslin/
 

Instytut Rolnictwa SGGW

Instytut Rolnictwa jest jednostką naukową, w której prowadzone są badania z zakresu nauk rolniczych, nauk o glebie oraz nauk o środowisku.

Instytut tworzą cztery jednostki organizacyjne: Katedra Agronomii, Katedra Biometrii, Katedra Gleboznawstwa oraz Samodzielny Zakład Chemii Rolniczej i Środowiskowej. Częścią instytutu jest również Stacja Doświadczalna Instytutu Rolnictwa im. prof. Mariana Górskiego w Skierniewicach.

www: https://ir.sggw.edu.pl/
 

Katedra Agronomii

Współczesna Katedra Agronomii utworzona decyzją Senatu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego funkcjonuje od 1 stycznia 2000 r. Historycznie Katedra nawiązuje do tradycji Towarzystwa Kursów Naukowych (TKN) utworzonych w 1906 r., w ramach których realizowano zajęcia dydaktyczne tematycznie zbieżne z obecnym zakresem jej działalności. Obecnie Katedra wchodzi w struktury Instytutu Rolnictwa, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W jej skład wchodzi 12 pracowników naukowo-dydaktycznych, 2 pracowników dydaktycznych, 3 pracowników badawczo-techniczny oraz 4 doktorantów. Tematyka badawcza prowadzona w Katedrze Agronomii obejmuje:

  • Innowacyjne technologie produkcji roślin rolniczych optymalizujące wielkość i jakość plonów oraz przyjazne dla środowiska przyrodniczego.
  • Środowiskowe i produkcyjne skutki różnych systemów uprawy roli, nawożenia i zmianowania roślin.
  • Wykorzystanie właściwości biologicznych gatunków i odmian traw na użytkach zielonych.
  • Pozaprodukcyjna rola użytków zielononych.
  • Reakcje traw pastewnych i gazonowych na stresy abiotyczne i biotyczne.

www: https://ir.sggw.edu.pl/instytut-rolnictwa/o-instytucie/katedra-agronomii/

Przewiń do góry