Dr inż. Joanna Dąbrowska-Bronk


Dr inż. Joanna Dąbrowska-Bronk jest doświadczonym specjalistą w dziedzinie biotechnologii roślin. Od 2003 roku nieprzerwanie związana jest ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Wykonawca w licznych projektach krajowych i zagranicznych, aktywnie współpracująca z ośrodkami naukowymi w kraju i za granicą. Aktualnie pracuje jako starszy specjalista ds. biotechnologii w Instytucie Biologii SGGW.

Jest autorką oraz współautorką licznych artykułów naukowych opublikowanych w renomowanych czasopismach międzynarodowych, w tematyce związanej z mechanizmami odporności roślin na stresy biotyczne i abiotyczne, w tym regulacją ekspresji genów w odpowiedzi na infekcje nicieniami oraz funkcją białek związanych z fotosyntezą i tolerancją na stres oksydacyjny.

Posiada doświadczenie zdobyte podczas międzynarodowych staży badawczych, warsztatach naukowych oraz licznych szkoleniach krajowych z zakresu biologii molekularnej, biotechnologii i mikroskopii konfokalnej.

Poza laboratorium z równą pasją oddaje się pracy w ogrodzie. Szczególną przyjemność sprawia jej tworzenie kompozycji z mchu, które łączą w sobie estetykę natury i spokój japońskiego ogrodu. Gotowanie traktuje jak kolejne laboratorium — miejsce eksperymentów, w którym rośliny odgrywają główną rolę, tym razem jako składniki pełne smaku, koloru i aromatu.

Przewiń do góry